Sıfır kalori için içmeyin! Her yudum sizi diyabete bir adım daha yaklaştırır!
Yapılan araştırmalara göre şeker yerine tüketilen içeceklerde çok daha sağlıksız sorunlar var. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yakın zamanda aspartamı “insanlar için muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırdı. 0 kalorili diyet gazlı içecekler gibi alternatiflerde bulunan yapay tatlandırıcıları tüketen bireylerin, tüketmeyenlere göre tip 2 diyabete yakalanma riski daha yüksektir. İşte sıfır kalori adı altında vücuda dahil edilen içeceklerin zararları!
0 KALORİ İÇECEK TEHLİKELİ Mİ?
Son araştırmalar, sıfır kalorili içecek tüketiminin sağlık açısından riskli olabileceğini ortaya koydu. Bu içecekler aspartam, sakarin ve stevia gibi yapay tatlandırıcılar içerir ve “diyet” olarak pazarlanır. Uzmanlar, bu tatlandırıcıların güvenilir şeker alternatifleri olmadığı konusunda uyarıyorlar.
Birçok çalışmada, yapay tatlandırıcılar içeren sıfır kalorili içeceklere olan ilgi, artan tip 2 diyabet riski ile ilişkilendirilmiştir. Örneğin, Fransız bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, 105.588 kişinin diyetlerini ve sağlığını inceledi ve 972 katılımcının tip 2 diyabet geliştirdiğini buldu. Bu katılımcıların, yapay tatlandırıcı tüketenler arasında durumu iyileştirme şansının yüzde 69 daha yüksek olduğu belirlendi.
ŞEKER TABANI ŞEKER HASTALIĞINA HAZIRLANIYOR!
Aspartam içeren ürünleri tüketenlerin şeker hastalığına yakalanma ihtimalinin yüzde 63 daha fazla olduğu belirlendi. Bazı sağlık yetkilileri günlük aspartam limitlerinin hala makul olduğunu savunurken, bağımsız uzmanlar bu tatlandırıcıların başka sorunlara neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Diş aşınması gibi yan etkilerinin yanı sıra bu içeceklerin fazla tüketilmesi sağlıksız besinlerin tercih edilmesine ve kilo alımına neden olabilir.
Sağlıklı bir diyet için daha değerli olan, doğal olarak oluşan şekerler içeren yiyecekleri tercih etmektir. Meyve, vitamin, mineral ve lif gibi doğal şeker kaynakları içerir ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar. Ayrıca meyveler tokluk hissini artırabilir, sağlıklı kilo yönetimini teşvik edebilir ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
TİP 2 DİYABET BELİRTİLERİ NELERDİR?
-
Özellikle geceleri sık idrara çıkma.
-
Kalıcı susuzluk ve ağız kuruluğu.
-
Şiddetli yorgunluk ve halsizlik.
-
Ani kilo kaybı ve iştah kaybı.
-
İyileşmesi daha uzun süren kesikler veya yaralar.