Yaşam

Ağlamak ve Gözyaşı Dökmek Hakkında İlginç Gerçekler

Ağlamak, gülmek, korkmak ve heyecanlanmak kadar doğaldır. Neden ağlarız sorusunun kesin bir cevabı yoktur, çünkü ağlamamızın tek sebebi üzülmemektir. Öyle ki bazen gözümüzden yaş gelmeden çok üzülebiliriz. Bazen gözyaşlarına boğulup ağlasak da gerçekten üzgün değiliz. Evet, oldukça karmaşık.

Ağlayan yeni doğmuş bir bebekle Yetişkin bir kadın ya da yetişkin bir adam ağlamaz. Elbette bu durumda cinsiyet eşitsizliğinin de rolü büyük ama farklı bir şekilde ağlama ve tüy dökme evrimsel süreçte farklı bir noktaya geldi. Şimdi biraz daha derine inelim ve ağlama, gözyaşı dökme gibi durumlarla ilgili bazı farklı bilgilere bakalım.

Ağlama ve gözyaşı ile ilgili farklı bilgiler:

  • Kadınlar erkeklerden çok daha fazla ve daha uzun süre ağlarlar.
  • Gözyaşı erkekler için tam bir libido öldürücüdür.
  • Üç farklı ağlama türünden bahsetmek mümkündür.
  • İnsanların bize acıması için ağlıyor olabiliriz.
  • Ağlarken gözyaşı dökmüyorsan şüphelen.
  • Sonsuza kadar ağlayabilirsin.
  • Gözyaşı üretmemizin nedeni ağlamak değildir.
  • Yeni doğan bebekler aslında hiç ağlamazlar.
  • Evet, timsahlar ağlar.

Kadınlar erkeklerden çok daha fazla ve daha uzun süre ağlar:

50 yaş altı bir grup kadın ve erkeğe soruldu; ne sıklıkla ağlarsın Kadınlar ayda 2-4 kez ağladıklarını söylerken, erkekler 2 ayda bir ağladıklarını söylediler.Ağlama süresi sorulduğunda erkeklerin yüzde 66’sı beş dakikadan az sürdüğünü, kadınların ise yüzde 38’i 6 ile 15 dakika arasında ağladığını söyledi.

Bazı konularda ağlama sebepleri ortaktır. Örneğin ölüm, ayrılık, hastalık gibi bahislerde kadın ve erkek aynı oranda ağlar. En büyük fark günlük olaylarda. Erkekler günlük meselelerde küfür etmeyi tercih ederken kadınlar ağlar.Tüm bu veriler, klinik psikolog Name Vingerhoets tarafından yapılan çalışmaya dayanmaktadır.

Gözyaşı erkekler için tam bir libido katilidir:

 

Kadınların neden erkeklerden daha fazla ağladığı kesin olarak bilinmiyor. Östrojen gözyaşını tetiklemez ama testosteron bir dereceye kadar gözyaşlarını engelliyor olabilir.Elbette erkeklerin cinsiyet eşitsizliğinden dolayı ağlamamak üzere yetiştirildiğini de hesaba katmak gerekiyor ama bir başka ilginç detay daha var, seks.

Yine Name Vingerhoets tarafından yapılan bir çalışmada, erkekler Gözyaşı kokusu aldıklarında cinsel olarak uyarılmadıklarını hatta üşüdüklerini belirtmişlerdir. Evrimsel olarak, uzmanların böyle bir tepkinin neden oluştuğu hakkında hiçbir fikri yoktur, ancak kadınların gözyaşı dökerek erkeklerin saldırganlığını azaltmaya çalıştıkları düşünülebilir. Cinsel arzuyu neden öldürdüğüne dair hiçbir fikrimiz yok.

Üç farklı ağlama türünden bahsetmek mümkündür:

Uzmanlar, üç farklı ağlama türü olduğunu keşfettiler; doğal ağlama, refleks ağlama ve duygusal ağlama. doğal ağlama gözlerimizin kendilerini korumak için gözyaşı ürettiği ağlama ve dışarıdan çok spesifik değil. Refleks ağlama soğan, duman, parfüm, parlak ışık, toz, kimyasallar vb. etkilere tepki olarak çok fazla gözyaşının salgılanması durumudur. Duygusal ağlama, üzgün, mutlu veya ağır bir şey hissettiğimizde meydana gelen ağlamadır.

İnsanların bize acıması için ağlıyor olabiliriz:

Neden ağlarız kesin olarak söylemek mümkün değil ama araştırmalar hiç tanımadığımız birini gördüğümüzde ağlıyoruz Ona karşı sempati duyduğumuz ve yakınlık geliştirdiğimiz açıktır. Evrim sürecini görselleştirelim ve bir senaryo oluşturalım;

Karşı aşiretten geldiler, anne babamızı kestiler ve sıra bize geldi. Eğer savaşacak durumda değilsek ağlamaya başlıyoruz ve karşı taraf bize acımıyor ve bizi öldürüyor. Neden? Öyle olmasa bile sevindiğimizde güler, üzüldüğümüzde birileri görsün, empati kursun diye ağlarız ve gözyaşlarımızı üzüntümüzün kanıtı olarak sunarız. Yani bir çeşit yardım işareti olabilir.

Ağlarken gözyaşı dökmüyorsan şüphelen:

Ağlamamak başka, ağlarken ağlamamak başka dert. Bazı insanlar ağlayamaz ama bazı insanlar ağlasa da gözyaşı dökemez. Bu bir sorundur çünkü gözyaşımızın yetersiz olduğu bir durum olan kuru göz sendromundan muzdarip olabilirsiniz. Kelime Sendromu Sadece ağlamayı değil, göz sağlığını da etkiler. Bazı hastalıkların yanı sıra kullanılan bazı ilaçlar ve kuru hava, uzun süre ekrana bakma gibi durumlar da kuru göz sendromuna neden olabiliyor. Böyle bir durumda göz doktoruna muayene olmanız gerekir.

Sonsuza kadar ağlayabilirsin:

Elbette herkesin gülmesini ve kimsenin ağlamamasını istiyoruz, ancak isterseniz vücudunuz sonsuza kadar ağlamanıza izin verecektir çünkü Amerikan Oftalmoloji Akademisine göre her yıl veya farklı şekillerde ağlarsınız. Ortalama 114 litre gözyaşı döktük. Gözlerimizin üstündeki gözyaşı bezleri tarafından üretilen bu gözyaşları, alt ve üst göz kapaklarımızdaki küçük deliklerden dışarı akar. Bu üretim sürekli devam ettiği için bol su içtiğiniz sürece ağlayabilirsiniz.

Ağlamak aslında gözyaşı üretmemizin nedeni değildir:

Vücudumuz hayatta kalmamız için her saniye sayısız şey üretirken elbette sadece ağlamak ve birinden yardım istemek için gözyaşı üretmez. Gözyaşlarımız aslında sodyum, bikarbonat, klorür ve potasyumdan oluşur. Burnumuzu ve boğazımızı ıslatmak için üretilmiştir. Gözyaşları, nazolakrimal kanallardan burnumuzun arkasına ve boğazımıza akar, mukusla karışır ve onu ıslatır. Bu yüzden ağladığımızda burnumuz akar.

Yeni doğan bebekler aslında doğrudan ağlamazlar:

Ağlamak denilince elbette aklımıza ilk gelen yeni doğan bebeklerdir. Bu minik insanlar kendi kendilerine bir şeyler yaptıklarında, acıkıyorlar veya rastgele bir rahatsızlık hissediyorlar. tüm güçleriyle ağlarlar ama bu aslında bildiğimiz ağlamakla ilgili değil. Kendileri bunu bir bağlantı biçimi olarak kullanıyorlar. Aslında ilk birkaç ayda bebekler de gözyaşı üretemezler. Bebekken geliştirdiğimiz bu ağlama refleksini herhalde yetişkinliğimizde de kullanıyoruz kim bilir?

Evet, timsahlar gerçekten de ağlar:

Timsah gözyaşları terimi ve timsahların ağladığı efsanesi ilk olarak 15. yüzyılda yazılan Sir John Mandeville’in Yolculuk ve Seyahat kitabında ortaya çıktı. Kitapta timsahların insanları yediklerinde ağladıkları anlatılıyor. 2007 yılında yapılan bir araştırma gerçekten de timsahların avlarını yerken ağladıkları ortaya çıktı.Timsahlar dışında ağlayan daha birçok canlı var ama bu canlıların neden gözlerini korumak dışında gözyaşı döktüğünü tam olarak bilmiyoruz.

En insani ve duygusal eylemlerimizden biri. Ağlamak ve gözyaşı dökmek hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz sıra dışı bilgilerden bahsettik.Neden ağlarız sorusuna kesin bir cevap bulmak zor olsa da kabul edelim ki bazı insanlar gözyaşlarını silah olarak kullanmakta ustadırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu